Nageltrång orsakas vanligtvis av ärftlighet, trånga skor och felklippta naglar vilket leder till att naglarna blir inrullade, ned- eller inväxta.

Problem som uppstår ger ömhet och rodnad i nagelfalsen på insidan av nageln. Vid fel behandling kan inflammation uppstå vilket kan göra väldigt ont och vara besvärande. Vi rekommenderar att man vid nageltrång vänder sig till en medicinsk fotvårdsterapeut för att få hjälp.

Behandling

På Fotvalvet så inleder vi med en undersökning av dina tår, för att komma fram till vilken behandling som är mest lämpad för dig. Ofta räcker det med att tunna ut nageln lite, vilket ”lyfter” nageln och lättar på trycket av det onda. Det kan även vara nödvändigt att avlägsna en bit av nageln för att lätta på trycket och avhjälpa problemet. Vid svårare problem kan så kallad ”bygling” vara en lösning.

Vi rekommenderar inte operationer, då operationer alltid är förenade med risk, och för att det inte finns några garantier att problemet försvinner. Undvik att på egen hand peta på området, då det lätt kan komma in smuts som i sin tur leda till infektion. Regelbundna besök kan behövas för att besväret inte skall återkomma.

Tips på egenvård:

  • Undvik trånga skor
  • Massera nagel och nagelfals med en nagelbandsolja
  • Smörj in fötterna varje kväll med en fotsalva
  • Se noga till att all hud kring naglarna är mjuka och inte är hårda

 

Dela denna sida