Orsaken till att liktorn bildas kan vara att man har ett lågt fotvalv eller att foten utsätts för tryck på en och samma punkt. Först bildas en förhårdnad på utsatt område. Förhårdnaden är kroppens eget sätt att rusta sig för att stå ut med det återkommande tryck som den drabbats av. Låter man förhårdnaden gå obehandlad är risken mycket stor att förhårdnaden utvecklas till en inåtväxande tagg som kallas liktorn.

  • Liktorn sitter oftast under foten eller mellan/på tårna.
  • Kan lätt förväxlas med en vårta och bör ombesörjas för att kunna ge rätt behandling.

Behandling

Liktorn är ofta mycket smärtsamt, speciellt då liktornen utsätts för återkommande tryck. Vi rekommenderar därför att man vid första misstanke eller besvär uppsöker oss medicinska fotterapeuter för en fotanalys. Vänder du dig till oss på Fotvalvet, så kommer vi att kunna fastställa om det är en vårta eller liktorn. Vi mjukar upp förhårdnaden och skrapar bort så mycket som det går. I vissa fall räcker det med skrapning för att få upp taggen, i annat fall så används filning samt andra metoder och instrument tills förhårdnaden är borta. Därefter sätts en avlastning runt området, så att du känner dig bekväm.

Ofta räcker det med en behandling, förutsatt att tipsen på egenvård följs, ibland kan det dock krävas fler.

Tips på egenvård för att lindra och förhindra uppkomsten av liktorn

  • Skapa en rutin att smörja in dina fötter med en fotkräm varje dag.
  • Har du haft liktorn på grund av lågt fotvalv, bör du kanske ha någon typ av fotinlägg/pelott
  • Unna dina fötter ett fotbad varje vecka på 20 min. Handfila dina fötter försiktigt och smörj dem därefter med en fotsalva anpassad för just dina fötter.
  • Använd rymliga skor för att undvika tryck, men inte för stora skor, då istället skav kan uppstå.

Dela denna sida