Hammartå innebär att en tå är böjd. Lederna böjer sig uppåt och tån kröker sig. Det finns olika sätt som tår kan böja sig på. Om stortån böjer sig inåt så kallas det Hallux valgus, om en tå böjer sig vid leden mellan andra och tredje tåbenet så kallas det klottå och om lilltån böjer sig inåt kallas det skräddarknuta.

Har du en hammartå, eller Hallux malleus som det heter på latin, så är det den första leden som är böjd, den mellan första och andra tåbenet. Hammartå förekommer ofta med Hallux valgus och sänkt fotvalv.

Hur uppstår hammartå?

De flesta fall av hammartå uppkommer av ärftliga skäl, men användandet av trånga skor kan även det vara en bidragande orsak. Det kan även vara så att om tån är längre än stortån, så är risken större att du drabbas av hammartå. Det beror på att den längre tån har svårare att rymmas i skon, och därmed trycks inåt när du har trånga strumpor och skor. Det är även vanligt att få hammartå i samband med att man lider av reumatism. Problemet är dessutom vanligare hos kvinnor än hos män.

Följdproblem

När tårna böjer sig så skaver de ofta mot skorna vilket resulterar i liktorn eller förhårdnad hud. Detta kan man lindra genom att sätta på liktornsplåster eller geleringar för att skydda mot skav. Det kan hända att man får ont i lederna och tån vilket även leder till svårigheter att hitta bra skor.

Behandla din hammartå

Har du stora problem med hammartå så måste du operera. Det är något som krävs för att tån ska bli rak. Alla operationer är riskfyllda och kan även leda till andra problem. Mitt råd är att försöka testa sig fram på olika sätt och hoppas att det går att lösa utan operation.

Mina enklaste och billigaste tips är att:

  • Använd en fotfil för att undvika att få förhårdnader
  • Smörj foten regelbundet innan sänggång
  • Mjuka gärna upp fötterna i ett fotbad innan du börjar behandla fötterna

Du kan även boka besök hos oss på Fotvalvet för att få hjälp med behandling av din hammartå.

Använd gelering på tårna bredvid din hammartå

Skav leder ofta till förhårdnad som i sin tur kan leda till liktorn, vilket skapar mer smärta och obehag. En gelering eller filtring minskar friktionen mot skon och undviker på så väg förhårdnader. Enkelt, billigt och tidseffektivt.

Det finns många olika varianter på avlastningar för hammartå. Det som din bekant blir hjälpt av kanske inte är bäst för dig. Den bästa behandlingen för dig beror såklart på vad som är orsaken till din hammartå och hur ditt fotvalv ser ut. På Fotvalvet hjälper vi dig gärna med professionell personlig rådgivning.

Försök få upp fotvalvet med en pelott

Det kan vara så att din hammartå beror på ett lågt framfotsvalv. Ett lågt framfotsvalv lyfter upp tårna och en pelottsula kan vara lösningen för dina problem. Det är enkelt och går snabbt att prova. Pelottsulor finns i olika material. Fördelen med pelotter i gel är att de sitter på plats, men de kan även bli lite varma och svettiga. Pelotter gjorda i läder/skinn är en aning mjukare och andas bättre vilket gör att de känns svalare, men de är också dyrare.

Dela denna sida