Vårtor är en virusinfektion som infekterar celler som i sin tur ställer om hela sin ämnesomsättning till produktion av nya viruspartiklar. För detta krävs näring som tas från kapillärkärlen. Viruset kan inte tränga igenom intakt hud, det måste finnas någon typ av öppning i huden för att den skall få fäste, t.ex. sprickor, sår, fuktig eller uppluckrad hud.

Vårtor är mycket smittsamma, och mest smittsamma är dem när de är färskast. Gamla ”kroniska vårtor” smittar bara i undantagsfall. Många tror att smittan finns i vårtans blod, men det är faktiskt i det yttersta skiktet på vårtan som smittan befinner sig. Den vanligaste smittkällan för fotvårtor är badhus, gymnastikhallar och offentliga duschar.

I bland kan det vara svårt att urskilja om det är en vårta eller en liktorn man har, och vårtorna kan även se olika ut. Det vanligaste kännetecknet för en vårta är en blomkålsliknande yta, i bland med svarta prickar i (kapillärnerver). Ytan är ojämn och skrovlig.

Besväras du av vårtor eller misstänker att du har det, rekommenderar jag dig att besöka en medicinsk fotvårdsterapeut. På Fotvalvet kan vi hjälpa dig att bli vårtfri.

Behandling

Vänder du dig till Fotvalvet med dina vårtor, så undersöker vi först var de är placerade på foten och hur stora dem är. Vi vill även veta hur länge du har haft besvär av dem, samt ditt övriga hälsotillstånd. Efter detta planerar vi tillsammans vilken metod som är mest lämplig för dig. Barn under 8 år får enligt lag endast behandlas av legitimerade läkare.

Tips på egenvård:

  • Använd skoskydd om fötterna i offentliga duschar
  • Väljer du att behandla vårtor själv, läs då noga instruktionerna som medföljer och följ dem.
  • När du lyckas bli fri från vårtorna, var ändå uppmärksam och ha koll så att dem inte kommer tillbaka.

Dela denna sida