Delbehandlingar Medicinsk Fotvård

Delbehandling Medicinsk Fotvård

Delbehandlingar – 30 minuter

Gäller delbehandlingar för följande besvär:

  • Klippning av tånaglar
  • Fotsvamp / Hudsvamp
  • Fotvårtor 1-3st (ej frysning)
  • Hälsprickor
  • Liktorn
  • Nagelsvamp
  • Nageltrång
  • Frysning av vårtområde om 20mm diameter eller upp till 3 mindre vårtor

Delbehandlingar – upp till 90 min

Gäller delbehandlingar för följande besvär:

  • Frysning av vårtområde om 30mm diameter eller upp till 6 mindre vårtor

Vill du punktbehandla ett visst fotvårdsproblem, så kan du även boka en kortare delbehandling Medicinsk fotvård för följande besvär: hälsprickor, nagelsvamp, fotsvamp, liktorn, nageltrång eller vårtor. I behandlingen ingår konsultation samt handlingsplan för uppföljning, men ingen fotmassage.

  • Klippning av tånaglar: Behandlingen inleds med ett uppmjukande fotbad som därefter följs av klippning, filning, slipning av tånaglarna samt inoljning av nagelband. Vid enkel klippning tillkommer även en lätt fotmassage. Vid behov av att fräsa ned kartnaglar ges ingen fotmassage.

  • Fotsvamp: Behandlingen inleds med ett fotbad förebyggande mot fotsvamp. Därefter avlägsnas fjällig hud och medel och salva läggs om fötterna. Du får råd och tips på egenvård för att så snart som möjligt inte besväras mer. Vid fotsvamp flagnar eller fjällar huden mellan tårna. Vanligtvis så kliar eller svider det. Detta börjar oftast mellan lilltån och den bredvid. Det är inte ovanligt att rodnad och sprickor i huden uppstår. Ta med rena strumpor. Återbesök rekommenderas om ca 3-4 veckor.

  • Vårtor: Behandlingen inleds med ett fotbad med tea tree oil. Därefter så skrapas ytskiktet bort på vårtan/vårtorna. Beroende på hälsotillstånd samt vart vårtorna är placerade så avgörs metod som skall utföras, dock ingen frysning.. Avlastning ges vid behov på behandlat område. Du får tips och råd på egenvård. Ta med rena strumpor.

  • Frysning av vårtor: Frysning av vårtor har en omedelbar verkan, och är med det en av de mest effektivaste metoderna för att avlägsna envisa vårtor. Frysning kan i bland upplevas något smärtsamt i form av en ilande kyla på området. Vissa upplever inget obehag alls. Frysningstiden varierar mellan 8-20 sek och beror på storlek samt vart den är placerad på foten. Vi använder oss av cryoalfa som med sin precisa applikatorspets endast fryser bort vårtan och lämnar omgivande frisk hud intakt. Vi fryser ned vårtan till -89C med hjälp av dikväveoxid (lustgas) för att förgöra vävnaden genom frysning. Om skorpa bildas efter behandling, låt den då sitta kvar tills den själv torkar ut och försvinner. Frysning (kryokirurgi) lämpar sig inte för personer med psoriasis, diabetes, hudkänslighet, eksem, nedsatt blodcirkulation, ammande eller gravida. Till dessa bör andra medel användas, t.ex. AF-68 som finns hos flera medicinska fotvårdsterapeuter. Det bör gå 2-3 veckor mellan dina behandlingar. Det kan krävas mellan 3-5 behandlingar, vilket vi rekommenderar dig att komma kontinuerligt för att uppnå bästa resultat. Ta med rena strumpor.

  • Hälsprickor: Behandlingen inleds med ett mjukgörande fotbad. Val av metod väljs beroende på hur djupa sprickorna är samt var dem sitter. Fötterna smors sedan in med fet salva.

  • Liktorn: Behandlingen inleds med ett mjukgörande fotbad. Därefter avlägsnas liktorn/liktornen. Avlastning läggs på behandlat område efter behov. Du får råd och tips på egenvård. Liktorn är en förhårdnad som uppkommit efter långvarigt tryck eller friktion utifrån. Förhårdnaden har då ”borrat” sig ned i huden och kan orsaka smärta vid fortsatt utsatt tryck. I vissa fall behövs återbesök, detta debiteras inte om det sker inom 14 dagar. Dock debiteras uteblivet inbokad behandling.

  • Nagelsvamp: Behandlingen inleds med ett mjukgörande fotbad, därefter fräses angreppet bort så mycket som möjligt. Svamphämmande medel appliceras och du får råd och tips på hur du själv kan förebygga friska naglar. Ett svampangrepp är ingen ”quick fix”, det krävs ett flertal besök hos medicinsk fotvård samt en flitig egenvård för att bli av med nagelsvampen på snabbast vis. All oral medicinering mot nagelsvamp är skadligt för de inre organen. Därför rekommenderar jag istället salvor, pensling samt kontinuerliga besök hos fotvården. Medtag rena strumpor.

  • Nageltrång: Behandlingen inleds med ett mjukgörande  fotbad. Därefter rensas klipps och slipas nageln. Metoden jag använder beror på hur nageltrånget ser ut, och jag gör aldrig något ingrepp utan kunds samtycke. Avlastning ges. Du får tips och råd hur du kan lindra det onda. Kommer du på ett återbesök inom 14 dagar är det kostnadsfritt (boka då in en delbehandling-nageltrång och använd inte dig av tjänsten Klarna). Dock debiteras utebliven bokning. Svullna och såriga tånaglar behandlar jag inte. Det jag kan göra är att sprita, rensa och tvätta rent samt lägga om. Jag rekommenderar att besöka vårdcentralen vid variga och såriga tår.

“Fotvalvet hjälpte mig med att lägga upp en behandlingsplan för min fotsvamp över tre regelbundna delbehandlingar.”

JAN STENSTRÖM